European Media Partner

Uddannelse for livet


“Selvom livet består af mange valg, er det dog sjældent, at der er så mange muligheder at vælge imellem.”

Kære kommende studerende

I står over for et vigtigt valg. Et valg, der får betydning for jeres retning i livet. Betydning for, hvad I kommer til at bruge en stor del af jeres liv på, hvilke mennesker I møder undervejs, og hvordan jeres jobmuligheder bliver i ti år frem. Jeg tænker naturligvis på valget af uddannelse. Jeres studievalg kommer ikke bare til at definere jeres arbejdsliv, men også den dannelse og viden, der vil forme jer som mennesker. Og den beslutning I tager nu er ikke kun central for jer, men også for Danmark. Danmark skal bestandigt udvikles og fornys og I er fundamentet for fremtiden.

Selvom livet består af mange valg, er det dog sjældent, at der er så mange muligheder at vælge imellem, som det er tilfældet med valget af videregående uddannelse. Det kan godt virke svært at overskue, og det kan være svært at tage en så stor beslutning, når man er ung og måske uafklaret med, hvad det er for et voksenliv, man ønsker.

Jeg har tre råd til jer. For det første: Spørg dig selv, hvilke handlinger og hvilke fag du ideelt set gerne vil have til at fylde i dit liv. Er det i værkstedet, i matematikbøgerne eller i laboratoriet, at du bliver inspireret og kan bruge dine talenter bedst? Husk ikke bare at vælge som vennerne gør, du skal gå din egen vej. For det andet: Vil den uddannelse så kunne give dig noget at bestille også efter studiet? Vælg en uddannelse, hvor der er gode muligheder for at få et job efterfølgende. Det er ærgerligt ikke at kunne bruge al den viden og alle de færdigheder, man har tilegnet sig gennem sin uddannelse. Det kan være, du må gå lidt på kompromis med dine interesser for vælge en uddannelse, hvor der ikke er høj arbejdsløshed. Men det vil tjene dig godt senere i livet. Sidst men ikke mindst vil jeg råde dig til at orientere dig rigtigt godt i alle de uddannelser, der er – også de mange nye spændende uddannelser, som din familie og din omgangskreds måske ikke kender.

Gå ind på Uddannelseszoom.dk. Her findes en række informationer, der kan gøre valget nemmere. Få overblik over ledigheden og lønnen og relaterede uddannelser inden for samme område. Som noget helt nyt vil der i marts måned også komme nuværende studerendes evaluering af deres studie. Det er også vigtigt at tale med venner, familie og studievejledere, så du bliver klogere på studiernes indhold og på de job, der venter, når du er færdig med studiet. Besøg de uddannelsesinstitutioner, du overvejer at søge ind på. Og vælg så med både fornuft og følelse.

Jeg vil råde jer til at se igennem det uddannelsessnobberi, der tilsyneladende har fundet fodfæste i nogle kroge af samfundet. Det er ikke finere eller bedre at gå på universitetet end at tage en professionsrettet uddannelse på et erhvervsakademi eller en professionshøjskole. For nogen er den faglærte vej rigtig, mens andre vil trives bedst med en videregående uddannelse.

Sidst vil jeg minde jer om det store ansvar, der følger med studielivet. Vi har et af verdens mest generøse SU-systemer og fri og lige adgang til uddannelse. Det forpligter. I skal studere flittigt, og I skal gøre jer umage. Så er der brug for jer. Vi har brug for kloge hoveder, ligesom vi har brug for dygtige hænder. Jeg glæder mig til at byde jer velkommen til de videregående uddannelser.

Held og lykke med valget! 

Del

Journalist

Søren Pind, Uddannelses- og forskningsminister

Andre artikler