European Media Partner

Tjener på vej mod DM


Mikkel elsker at være tjenerelev, og om et øjeblik skal han konkurrere med andre elever om titlen som landets bedste.

22-årige Mikkel Borgstrøm har arbejdet på restaurant, siden han var 13 år. Først som opvasker, så serverede han, og i dag er han midt i tjeneruddannelsen og godt på vej til Aalborg, hvor han skal konkurrere om guldmedaljen med de dygtigste tjenerelever i landet ved DM i Skills.

Når dagen kommer den 26.-28. januar og titlen som Danmarks bedste tjenerelev skal uddeles, vil han give alt, hvad han har i sig.

– Lige nu tænker jeg mest på at undgå fejl til DM. Men det er da en drøm at gå videre til World Skills, der foregår i Abu Dhabi næste år, smiler han.

Får Mikkel en god placering i konkurrencen, kan det også meget vel åbne en masse døre og være med til at realisere hans fremtidsdrømme. Dem har Mikkel Borgstrøm masser af.

– Vores uddannelse i Danmark har et rigtig godt ry internationalt, så der er gode muligheder for at komme til at arbejde i udlandet. Det kunne jeg rigtig godt tænke mig.

Mikkel forklarer, at han som ganske ung blev fanget af stemningen og kontakten med gæsterne, og desuden altid har haft en stor interesse for vin. Alligevel valgte han i første omgang gymnasievejen, som sine venner, men da huen endelig sad på hovedet, var det alligevel maden, vinen og gæsterne, der trak.

Løsningen på det var tjeneruddannelsen på Hotel- og Restaurantskolen i Valby, som han er færdig med om et års tid, samt en læreplads. Sidstnævnte fandt han på Restaurant Wohlert på Hotel Schæffergården i Jægersborg, hvor han samarbejder tæt med kokke og tjenere, og føler, at han lærer noget nyt hver dag.

Men det krævede stædighed at nå dertil, forklarer Mikkel.

– Jeg havde haft fritidsjob som reservetjener hos dem tidligere, og blev ved med at spørge, om de ikke ville give mig en læreplads. Men de havde haft dårlige erfaringer med elever, så de var ret skeptiske og svære at overtale. Men jeg var stædig, og blev ansat, smiler han.

Udover arbejde i udlandet og egen restaurant, mener Mikkel, at der er masser af muligheder i tjenerfaget, som mange unge ikke kender til. Deres forældre, som ofte rådgiver dem, er heller ikke klædt for godt på, mener han.

– Der er f.eks. mange, der ikke ved, at man som tjener kan bygge ovenpå med sommelier-uddannelsen. Vintjenernes paratviden og evne til at bruge alle sanser i vinsmagning og vinrådgivning er noget af det mest imponerende, jeg ved. Der er virkelig mange muligheder i en erhvervsuddannelse som min, og det er forældrekampagnen Ditbarnsfremtid.dk med til at fortælle om, og det vil jeg også gerne selv være med til at sætte fokus på, siger han. 

Fakta

Forældrekampagnen Ditbarnsfremtid.dk skal klæde forældre bedre på til at tale om uddannelse med deres børn. Den har særlig fokus på erhvervsuddannelserne, fordi der er mangel på faglærte i Danmark. Bag kampagnen står bl.a. Den Regionale Ungeenhed og en række organisationer.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler