European Media Partner
Chris Neumann GYMANSIER & HF

HF blev Chris’ vej ud af depressionen


Store personlige problemer fik Chris Neumann til at afskrive alle tanker om længerevarende uddannelse. Men så skete der noget uventet på Gentofte HF.

Chris Neumanns historie er historien om, hvordan tilværelsen, når den er mest barsk, kan vælte et menneske fuldstændigt omkuld og få det til at tvivle på alt – inklusive sig selv.

Men det er også fortællingen om, hvordan man kan komme videre, og opnå ting, man aldrig havde troet mulige.

Chris er i dag 26 år, men hans historie begynder tilbage i folkeskolen i Bagsværd. Skolegangen blev aldrig rigtig nogen succes, og Chris måtte skifte skole midt i 9. klasse. Manglende interesse, manglende evner og problemer med lærerne var hans egen forklaring.

Problemerne betød også, at den generte dreng begyndt at overspise. Dertil kom, af hans far i 2000, da Chris var ti år gammel blev alvorligt syg. Tilsammen resulterede problemerne i, at Chris i en alder af 15 år, befandt sig midt i en alvorlig depression.

Det eneste, der hjalp – eller trøstede – var mad, og i løbet af få år kom den 196 cm høje dreng til at veje 170 kg. Det var tungt, både fysisk og psykisk.

– Min selvtillid var helt væk på det tidspunkt, og jeg kom aldrig rigtig i gang med den 10. klasse, jeg skulle have taget. Jeg forsøgte så at starte på gymnasiet, men droppede ud allerede efter en uge. Det hele var sort, og jeg var rigtig langt nede, husker Chris.

Som om det ikke var nok, døde både hans far, morfar og tante i 2008, da han var 18 år gammel. Men i stedet for at forstærke depressionen, blev det faktisk et slags vendepunkt, forklarer Chris.

– Dødsfaldene blev en hård reminder om, at livet har en ende – og nogle gange endda en pludselig én. Det blev en slags wake-up call for mig – hvis jeg ville opnå noget med mit liv, skulle jeg til at tage mig sammen.

Erkendelsen fik Chris til at tage et ophold på Teaterhøjskolen i Toftlund. Det blev en god oplevelse, der gav ham lidt mere mod på livet. Faktisk gav det ham så meget overskud, at han kort tid efter fik foretaget en maveforsnævrende operation, og derefter tabte sig kraftigt.

Som 19-årig overvejede Chris, om pædagoguddannelsen kunne være noget for ham. Han ville gerne være noget for andre, forklarer han.

– Jeg var helt sikker på, at jeg ikke skulle i gang med en længere videregående uddannelse. Selvom jeg var begyndt at komme ud af depressionen, følte jeg slet ikke, at jeg var klog nok. Hele min skolegang havde jo været en stor fiasko, siger han.

Pædagoguddannelsen virkede derimod overkommelig. Der var bare lige det, at den krævede en gymnasial eksamen. Chris Neumann indskrev sig derfor på Gentofte HF i sommeren 2010 – dog uden de helt store forventninger eller ambitioner.

– Jeg havde aldrig været glad for at gå i skole, og var mildt sagt ikke særligt flittig eller motiveret. Mit mål var bare, at jeg skulle bestå, så jeg kunne komme ind på pædagoguddannelsen.

Der gik dog ikke ret lang tid, før forløbet på Gentofte HF tog en uventet drejning. Chris begyndte til sin egen store forbavselse at interessere sig for undervisningen – særligt naturfagene.

– Jeg anede ikke, at den slags interesserede mig, men det gjorde det åbenbart, smiler Chris og fortsætter.

– Derudover var der nogle rigtig gode og engagerede lærere, og deres engagement smittede. Jeg oplevede, hvordan jeg faktisk begyndte at kunne svare på spørgsmålene, og jeg oplevede tilfredsstillelsen ved at blive klogere.

Det, der havde været en træg og lidt modvillig start, forvandlede sig i løbet af de første måneder til en kæmpe succesoplevelse, fortæller Chris.

– Det var første gang, jeg oplevede at have succes i skolen, og jeg blev fuldstændig høj på oplevelsen. Så høj, at jeg begyndte at læse langt ud over pensum i naturfagene, og bad lærerne om ekstraopgaver. De var fantastiske til at give mig et anerkendende klap på skulderen, og det motiverede så meget, at jeg også begyndte at tage mig sammen i de andre fag. Jeg endte med at arbejde rigtig hårdt i alle fag, og for at det ikke skal være løgn, påtog jeg mig samtidig posten som elevrådsformand og elevrepræsentant i skolens bestyrelse.

Faktisk arbejdede Chris så hårdt, at han på forløbets andet år var ved at gå ned med stress. Han begyndte at få en del sygefravær, og frygtede at blive smidt ud. For at undgå det, fik han et møde i stand studievejlederen, og fortalte hende om situationen.

– Hun forstod min situation, og garanterede, at de ikke var ved at smide mig ud. Faktisk var det noget, hun begyndte at forsikre mig om, hver gang vi løb ind i hinanden på gangene, og det hjalp, griner Chris, der samtidig lykkedes med at få neddroslet sin arbejdsindsats.

Da de to år på Gentofte HF var overstået, havde både Chris og hans familie svært ved at tro deres egne øjne, når de kiggede på eksamensbeviset.

Her stod, at Chris havde fået 12 i naturfag, 12 i drama, 12 i mundtlig dansk og 10 i matematik. Udregnede man et samlet gennemsnit, lød det på 11.

– Jeg var nærmest i choktilstand, og det var først senere, det gik op for mig, hvad jeg egentlig havde opnået, fortæller Chris, der har tænkt meget over forløbet.

Han tøver ikke med at kalde det en forvandling.

– Det var i høj grad HF, der for mig kickstartede en meget frugtbar proces. Lærerne var fantastiske. De gjorde alt for at motivere én, og uddelte anerkendelse for det, man havde opnået. Den gik lige ind, for det var som sagt første gang i mit studieliv, at jeg følte accept og blev udfordret på en positiv måde. Det gjorde, at jeg på en helt anden måde kunne acceptere mig selv.

Men HF-forløbet, fascinationen af de naturvidenskabelige fag, og ikke mindst det flotte karaktergennemsnit betød også, at Chris ændrede uddannelsesplaner. I dag læser han medicin på Københavns Universitet. Og han er super glad for det.

– Havde nogen for fem år siden fortalt mig, at det ville gå sådan, havde jeg ikke troet dem, griner han.

– Jeg er sindssygt glad for studiet, også selvom det nogle gange kan være en sej kamp med bøgerne. Jeg presser også stadig mig selv lidt for hårdt engang imellem. Det er min latente perfektionisme, og frygten for ikke gøre det godt nok, der stikker sit hoved frem. Men det er mere under kontrol nu, og jeg har lært, at jeg ikke er helt så dum og umulig, som jeg engang gik rundt og troede, smiler Chris, der om alt går vel bliver bachelor til februar. 

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler