European Media Partner
Julie Aalund UDLANDSSTUDIER

Columbia University tiltrækker danske studerende


Julie Aalund elskede at læse på det prestigefulde Columbia University i New York. Hun kom gennem nåleøjet via organisationen EDU, der har hjulpet mange danskere med rejsefeber.

Mange amerikanske unge ville give deres højre arm for en plads på den prestigefyldte læreanstalt Columbia University.

Med en uddannelse herfra er de nemlig så godt som sikre på at blive lagt mærke til, når deres fremtidige arbejdsgivere gennemgår stakken af ansøgninger til lukrative jobs i samfundets top.

Og det er ikke helt uden grund.

Columbia University ligger nemlig ikke bare i midten af ”The Big Apple” – New York, med alt hvad det betyder af liv og kulturelle tilbud. Universitetet er også vurderet som et af USA’s – og dermed også et af verdens – ti bedste. Her flyves de bedste undervisere ind fra nær og fjern, og her gås der ikke på kompromis med den faglige standard og uddannelsernes kvalitet.

Af samme grund, skal man som amerikansk studerende både kunne betale de høje undervisningsafgifter, være dygtig, og samtidig have særdeles meget held i sprøjten for at komme gennem nåleøjet til de hellige haller af lærdom og viden.

En smule anderledes forholder det sig, hvis man f.eks. er dansker. Her skal man stadig have midler til at betale undervisningen, og man skal stadig have et karaktergennemsnit på minimum 7 – men man har brug for knap så meget held, når ansøgningen sendes afsted.

Anledningen hedder EDU – en privat organisation, som har eksisteret siden 1999, og som siden da har hjulpet 6.000 unge til udlandet for at studere på ikke færre end 53 forskellige universiteter over hele verden. EDU er finansieret af de internationale universiteter, som ønsker at tiltrække studerende fra udlandet.

Det bedste af det hele er, at det er gratis at benytte EDU’s rådgivning, og at stort set alle kvalificerede danskere bliver optaget, når deres ansøgning går igennem EDU.

Den mulighed er der efterhånden mange danske studerende, der har fået øje på. Det kan 27-årige Julie Aalund tale med om. Hun var én blandt 70 danskere, der i efteråret 2015 læste på Columbia University i New York. Og selvom det i USA måske er mere prestigefyldt at læse på Columbia, end det er i Danmark, så har hun på ingen måde fortrudt sit ophold. Heller ikke selvom det betød hårdt arbejde med massevis af legatansøgninger for, at det kunne lade sig gøre.

– Nej, jeg har absolut ikke fortrudt! Både universitetet og dets placering midt i New York City er jo helt fantastisk. Jeg gik målrettet efter Columbia, fordi jeg gerne ville arbejde i udlandet, og fordi jeg vidste, at det i den forbindelse ville være rigtig godt at have på CV’et, siger Julie Aalund, der forud for opholdet både havde studeret på CBS, Syddansk Universitet og Sydney University i Australien. På Columbia University fulgte hun ”Business Certificate”-programmet, der f.eks. kan lede frem til yderligere specialisering eller en MBA.

Det faglige niveau var ikke væsentligt højere end Julie Aalund var vant til hjemmefra, men det var til gengæld den indsats, som blev forventet af de studerende.

– Man vurderes meget mere løbende, og der er langt flere prøver end man er vant til hjemmefra. Præsentationer, test, rapporter og midterm-exam – det hele tæller med i forhold til dine endelige karakterer, siger hun og fortsætter.

– Jeg synes, det var helt fint, for man bliver konstant holdt til ilden i modsætning til herhjemme, hvor man let kan komme til at fokusere lidt for meget på studiejobbet eller alle mulige andre ting, der ikke har så meget med uddannelsen at gøre.

Underviserne har Julie Aalund også kun positivt at sige om.

– De var ekstremt engagerede, og satte sig meget ind i hver enkelt studerende. Én af underviserne
kunne f.eks. allerede vores navne,
da vi mødte ham første gang. Der var heller ikke så mange eksterne lektorer, der lige kom ind og fyrede nogle slides af og så gik igen. Det, synes jeg nogle gange, der kan være lidt for meget af derhjemme, siger hun.

Julie Aalund fortæller, at hun som et ekstra tilvalg fulgte et MBA-fag, der egentlig lå et niveau højere end den kandidatuddannelse, hun læste. Da introduktionsrunden var overstået den første dag, stod det klart, at der blandt de studerende var folk med flere års ansættelser hos globale virksomheder som f.eks. Google og Facebook.

– Det siger noget om, at Columbia ikke bare er en mulighed for at få en god uddannelse – det er også en oplagt chance for at opbygge et rigtig godt netværk, siger hun og tilføjer, at et medlem af hendes studiegruppe i dag arbejder i Det Hvide Hus.

Ved hjælpe af EDU, en motiveret ansøgning og en række gode karakterer, var det som nævnt ikke noget større problem for Julie Aalund at blive optaget på Columbia University. Det viste sig faktisk at være en hel del sværere at finde et sted at bo i New York City – eller som hun siger med et smil på læben:

– Det er ikke problem at finde et sted at bo, men det kan være et problem at finde et sted, hvor du har råd til at bo!

Julie Aalund havde ellers været ude i god tid, og aftalt at dele en lejlighed med et svensk par. Men et par dage før undervisningen startede, blev den oprindelige lejer opsagt.

– Så skulle det lige pludselig gå meget stærkt, griner Julie, der tjekkede massevis af mere eller mindre seriøse hjemmesider, snakkede med apartment-brokers og endelig fandt sig et mindre værelse i en lejlighed, som hun skulle dele med tre andre studerende. Den nette pris for Julie alene var 14.000 kr. om måneden.

Men så var det til gengæld også midt i Greenwich Village på Manhattan med udsigt til Empire State Building og Freedom Tower.

– Jeg kunne godt have fundet et billigere sted, men når jeg nu kun skulle bo i New York i så kort tid, så ville jeg bare have en fantastisk skyline at kigge på, og det fik jeg, lyder det.

I dag er Julie Aalund for længst tilbage i København, hvor hun arbejder som Associate Consultant i en international marketingvirksomhed.

Hendes plan var egentlig at rejse tilbage til USA, så snart hun var færdig med sin uddannelse og så ellers arbejde der i en periode. Men der kom noget i vejen, og nu skal tingene – som hun siger – lige koordineres med hendes bedre halvdel og hans karriere. Men drømmen lever, og New York løber ingen steder. 

Fakta

EDU rekrutterer danske studerende til en række internationale universiteter. Organisationen rådgiver desuden studerende om relevante forhold som SU, udlandsstipendium, meritoverførsel til en dansk uddannelse osv. Rådgivningen er gratis gennem hele processen.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler