European Media Partner
Bjarke Ingels KREATIVE STUDIER

Bjarke Ingels: Råd til unge arkitekter


Unge arkitekter skal søge uden for arkitekturen for at forstå vilkårene for den verden, de skal være med til at skabe, mener Bjarke Ingels.

”Jeg forelskede mig hver gang i en arkitekts arbejde og dykkede langt ned i det.”

– Forstå, at vi ikke er her for at bygge for andre arkitekter, men for hele menneskeheden.

Sådan lyder et af mange råd, 42-årige Bjarke Ingels giver fremtidens arkitekter i et interview med Kasper Bech Dyg, som kan ses og høres på Louisianas online-kanal, Louisiana Channel. Ingels, som står i spidsen for Bjarke Ingels Group, BIG, og er kendt i hele verden for sine arkitektoniske mesterværker, der i Danmark bl.a. tæller Helsingør Søfartsmuseum og ørestadsbyggerierne 8tallet og VM husene og internationalt rummer unika som pyramideformede West 57 på Manhattan, forklarer i interviewet, hvad unge arkitekter efter hans opfattelse skal fokusere på for at udvikle sig bedst muligt.

– Tre ting er vigtige for unge arkitekter. A. At det betyder noget for dem. Hvis det ikke betyder noget for dem, kan det være det samme. B. At forstå, at vi ikke er her for at bygge for andre arkitekter, men for hele menneskeheden. Og at vi er her for at skabe rammerne for arbejdet og livet for mange forskellige mennesker med mange forskellige baggrunde, siger Ingels og uddyber:

– Vi skal bekymre os om de mennesker, vi designer til. Vi skal forstå, hvad deres ønsker og drømme er. Og så skal vi bruge den forståelse som den drivende kraft i vores arbejde. I samme sekund, vi ved, hvilke spørgsmål der er vigtige, behøver vi ikke gøre andet end at besvare dem.

Sin egen udvikling som ung arkitekt beskriver Ingels som ”professionelt seriemonogami”. Herved forstår Ingels en intens dyrkelse af én arkitekt ad gangen, som først stopper, når man når helt ind til kernen i arkitektens idéer.

– Jeg forelskede mig hver gang i en arkitekts arbejde og dykkede langt ned i det. Jeg gravede dybt ned i min besættelse, og når du graver dybt nok, når du på et tidspunkt – og det, tror jeg, gælder for arkitektur og for kunst og måske også for filosofi og teknologi – frem til roden, frem til de grundlæggende antagelser. Og når du begynder at sætte spørgsmålstegn ved de antagelser, kollapser forudsætningen for det hele, og det frisætter dig til at se i en ny retning, siger Ingels og trækker en parallel til den tyske filosof Friedrich Nietzsche:

– Nietzsche taler om at ”filosofere med hammeren”. At man ”hamrer” på forskellige begreber eller værdier for at se, om der er noget fundament under dem. Nogle gange er der en værdi, som ikke længere er valid. Det er et tomt begreb, som knuses, når man ”slår på det” med ”hammeren”. Jeg tror, jeg studerede arkitektur med en ”hammer” i et par år, indtil jeg fandt Rem Koolhaas.


VIA 57 WEST på Manhattan.


Hos Koolhaas fik Ingels øjnene op for, at arkitekturen ikke eksisterer i sin egen verden, men tværtimod er direkte dialog med det samfund, den omgives af og udvikles i. Det er en vigtig pointe, mener Ingels, som også nutidens unge arkitekter bør lægge mærke til. Arkitekter er med til at skabe virkeligheden, og med det følger et ansvar, arkitekter skal være bevidste om, påpeger han.

– Fra det øjeblik, vi blev arkitekter, har vi på en vigtig måde vendt evolutionen på hovedet. Ifølge Darwin er evolution det princip, at livet har udviklet sig ved at tilpasse sig til omgivelserne. Men for 8.000 år siden blev vi arkitekter, og da fik livet værktøjerne og evnerne til at tilpasse omgivelserne til livet, siger Ingels og understreger, at mennesket bør tænke sig godt om, når det forvalter sine unikke muligheder for at påvirke forudsætningerne for livet på jorden.

– Geologer siger nu, at mennesker uden tvivl har magten til at ændre planeten på planetært niveau. Med stor magt kommer stort ansvar. Så vi har både store muligheder og stort ansvar for virkelig at skabe vores drømmeverden, siger han.

Som et sidste råd til næste generation peger Ingels på, at de unge arkitekter ikke skal gentage de fejl, der blev begået efter 1950’erne og 1960’ernes byggerier, hvor arkitekter isolerede sig i deres egen lukkede ”boble”. Arkitekter skal tilegne sig værktøjer og sprog, der gør dem i stand til at samarbejde med andre end arkitekter, for ellers mister omverdenen tiltro til arkitekturen, understreger han.

– Arkitekter er nødt til at genindsætte arkitektur som noget, mennesker – ikke kun arkitekter – interesser sig for. Noget, som er vigtigt for samfundet, og som ikke kun er en stilistisk øvelse – som at istandsætte et badeværelse – men bogstaveligt talt er et spørgsmål om at vælge, hvilken verden vi som art ønsker at leve i, afslutter Ingels. 

Fakta

Bjarke Ingels, 42, er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole. Startede sammen med Julien de Smedt PLOT, som bl.a. stod bag VM HUSENE i Ørestaden. PLOT opløstes i 2005, hvorefter Ingels i 2006 etablerede Bjarke Ingels Group, BIG, som siden har stået bag adskillige prisvindende bygningsværker.

Del

Journalist

Tobias Petersen

Andre artikler