European Media Partner

At rejse er at leve – og udvikles!


For Caroline Hald blev en eventyrrejse med Adventure Heart ikke bare til en underholdende og minderig ferie. Det blev til et selvudviklingsforløb, hun ikke havde troet muligt.

”Jeg troede ikke på, at man kunne komme hjem efter tre måneders rejse og være et helt nyt menneske. Men det kan man!”

Glem alt om selvudviklingsforløb på den lokale aftenskole eller overlevelsesture i Sverige.

For 19-årige Caroline Hald var en rundrejse til Thailand, Laos, Cambodia og Vietnam det, der skulle til for at sætte gang i et frugtbart selvudviklingsforløb, der har gjort hende til en langt mere selvsikker og udadvendt person.

Det var nu ellers ikke fordi Caroline Hald havde forventninger om andet end en masse spændende oplevelser, at hun besluttede at bruge tre måneder af sit sabbatår på en rundrejse i Asien. Egentlig handlede det mest om et kærkomment afbræk fra skolen og om at få sig en ordentlig en på opleveren. Men Caroline Hald fik meget mere end det, fortæller hun.

– Da jeg tog afsted i begyndelsen af 2016 var jeg en lidt usikker pige, der helst forblev i min comfort zone. Nu her efter rejsen, tror jeg meget mere på mig selv – både privat og med hensyn til mit arbejde. Jeg ville med glæde have betalt det dobbelte for turen, hvis jeg havde vidst, hvor meget jeg ville få ud af det, lyder det.

Caroline Hald rejste med Adventure Heart, der i over 30 år har sendt unge ud til mere end 40 destinationer over hele verden. Her er målet ikke bare sol, strand og afslapning, men i høj grad også store oplevelser og personlig udvikling.

For at tilgodese sidstnævnte, er der ofte lagt en periode med frivilligt arbejde ind i rejsen, og det var der også i Caroline Halds tilfælde. Hun tilbragte den ene af rejsens tre måneder med frivilligt arbejde på et børnehjem i Cambodia, hvor hun bl.a. underviste i engelsk og hjalp til med madlavningen.

Det var en stor oplevelse, hvor hun fik et klart indtryk af, hvordan livet kan se ud, hvis man ikke er født ind i et mere velstående miljø, og desuden har en far og mor, der kan tage sig af én.

Men det, der gjorde allerstørst indtryk, var et besøg i den fjerntliggende landsby, Akha Village, i det nordlige Laos.

Alene busturen dertil tog mange timer, og da bussen ikke kunne komme længere, ventede der gruppen af unge danskere og den lokale guide en flere timer lang vandretur.

– Vi gik og vi gik ad små stier og gennem skiftende terræn, husker Caroline Hald. Det var hårdt, men også rigtig hyggeligt, eftersom gruppen fungerede rigtig godt sammen, og vi var blevet gode venner.

Da flokken endelig nærmede sig landsbyen, var det første, de så, en gruppe børn, som dog hurtigt flygtede tilbage til deres forældre. Caroline Hald husker, at guiden oversatte deres råb til ”Franskmændene kommer!”.

Guiden forklarede, at Laos tidligere havde været besat af Frankrig, og at landsbyen lå så isoleret, at ”franskmænd” stadig var det begreb, man brugte om hvide mennesker.

– Det gjorde et kæmpe indtryk, særligt fordi man jo selv er koblet op på alle mulige medier næsten døgnet rundt. Men det var de mildt sagt ikke, og det var spændende.

Og endnu mere spændende skulle det blive, da gruppen først kom helt ind i landsbyen. Den var hjem for omkring 300 mennesker.

– Set med vores øjne, var de ekstremt fattige. Hytterne var bygget på pæle, den eneste vandforsyning var en fælles vandslange i midten af landsbyen, og så var der selvfølgelig ingen toiletter. Vi måtte sætte os ude i buskadset i selskab med meget nysgerrige grise, der kom og snusede til os, griner Caroline Hald.

Fortove og veje som de unge danskere kendte dem hjemmefra, var der heller ikke noget af – derimod var der masser af mudder og afføring fra fritgående dyr. Af samme grund var det vigtigt, at de tog skoene af, før de gik ind i hytterne – særligt fordi gruppen skulle bo i høvdingens hytte.

– Adventure Heart havde arrangeret opholdet i Akha Village for at vi skulle prøve at leve som de indfødte i et par dage, og det gjorde vi mildt sagt også, smiler Caroline Hald.

– Vi spiste ris, kylling og bambus, og ved siden af gryden lå kyllingens hoved og kiggede på os. Det var en meget direkte påmindelse om, at det vi spiste, havde været levende for kort tid siden. Vi oplevede også at smage deres egen hjemmelavede risvin, kaldet Lao-whiskey, og blev desuden velsignet af høvdingens far, før vi igen forlod landsbyen. Det var en meget speciel oplevelse, som jeg aldrig glemmer.

Nu hvor Caroline Hald igen er tilbage i Danmark, tænker hun tit tilbage på de tre måneders rejse, der udover frivilligt arbejde og besøget i Akha Village også involverede masser af mere almindelig sightseeing.

Hendes chef i den tøjbutik, hvor hun arbejder, har også lagt mærke til, at der er sket noget.

– Hun siger, at jeg har et helt andet gå-på-mod, og er villig til at påtage mig meget mere ansvar, end tidligere. Og det er rigtigt nok, smiler Caroline.

Hendes egen forklaring er enkel.

– Det var jo en tur, der satte mit eget liv i perspektiv, og som samtidig tvang mig til at tænke selv og blive bedre til at planlægge. Når jeg i dag står over for store udfordringer, tænker jeg bare tilbage på mine oplevelser i Asien. Der klarede jeg en lang række meget større udfordringer, så hvorfor skulle jeg ikke også kunne klare den, jeg står over for nu? Det er en god måde at tænke på, synes jeg. 

Fakta

Adventure Heart startede tilbage i 1984 med at arrangere sprogrejser til England, Tyskland og Frankrig. Senere kom det til at handle om udviklende grupperejser for unge. Rejserne går ofte til fjerne afkroge af verden, og i dag har man sendt ikke færre end 15.000 unge afsted.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler