European Media Partner
Brit Hovgaard GYMANSIER & HF

Ambitioner er ingen mangelvare

Herlufsholm Skole har siden 2012 udbudt studieretningen Samfund & Business. Den stiller ekstra store krav til eleverne – og er blevet en succes.

Landets gymnasieelever bliver regelmæssigt beskyldt for at være dovne og uambitiøse og for at gå mere op i tant og fjas end i deres uddannelse. På Herlufsholm Skole ved Næstved er det dog en karakteristik, man har mere end almindelig svært ved at genkende.

Et godt eksempel er skolens Samfund & Business-linje, som blev introduceret i 2012. Den havde det erklærede formål at hæve overliggeren i den danske gymnasieskole ved at give de særligt motiverede elever en helt ny måde at gå i gymnasiet på.

Tanken var, at undervisningen skulle organiseres i fem fagområder, der integrerede de traditionelle gymnasiefag, og som samtidig gav eleverne kompetence i fem A-niveau-fag. Det er ét mere end i den almindelige gymnasieskole.

I dag, fire år senere, kan studieretningskoordinator Brit Hovgaard så konkludere, at initiativet blev en succes, og dermed også indirekte, at det ikke står helt så sløjt til med den danske gymnasieungdoms arbejdsomhed.

– Nej, mangel på ambitioner og arbejdsomhed er bestemt ikke noget, vores elever lider under, smiler hun. Tværtimod så knokler de på med et ekstra fag på A-niveau og et business og management fag fra IB, som undervises og eksamineres på engelsk. De har bestemt nok at se til, og har netop valgt linjen, fordi de godt kan lide det på den måde.

De elever, der har evnerne, og som ikke har noget imod at give den en ekstra skalle, får så til gengæld også fuld valuta for pengene. De undervises med jævne mellemrum af gæsteprofessorer fra Universiteterne, samarbejder med internationale erhvervsorganisationer og kommer på tre faglige studierejser. De seneste år er turene bl.a. gået til Shanghai i Kina.

Det er da også i høj grad studierejserne og de kulturmøder, de udvikler sig til, der motiverer eleverne, fortæller Brit Hovgaard.

– Studieretningen hedder godt nok Samfund & Business, men det er vigtigt at pointere, at det ikke er en HHX-light, men en studentereksamen med et ekstra business-perspektiv. Sagt på en anden måde, så handler studierne mere om globalisering, innovation og kulturmøder end om egentlig bundlinje, og det trives vores elever rigtig godt med. 

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler