European Media Partner
Malthe Lyth Jensen UDLANDSSTUDIER

18-årig VVS’er underviste i Nepal


Malthe har ikke fortrudt, at han valgte VVS-energiuddannelsen. Den har allerede givet ham kæmpe oplevelser, penge på lommen og en fremtid fuld af muligheder.

Nogle ville måske finde det skræmmende, men for den 18-årige VVS-lærling, Malthe Lyth Jensen, var det fedt at få lov at undervise erfarne svende på et efteruddannelseskursus på en teknisk skole i Katmandu, Nepal.

– Det var vildt at opleve, at man som dansk lærling kunne lære nepalesiske svende, med måske 20 års erfaring, en hel masse. Mange af dem er selvlærte og har bare prøvet sig frem, og vi kommer med høj faglighed, nye metoder og værktøjer, fortæller Malthe Lyth Jensen, der også var ude og hjælpe med at genopbygge en jordskælvsramt skole i bjergene uden for Katmandu.

– Vi hjalp med at installere toiletter og håndvaske og lavede nogle vandtanke til dem. Det var på alle måder en stor oplevelse, jeg aldrig vil glemme. Og det var spændende at få indtrykket af, at den danske VVS-uddannelse har et godt ry i udlandet, så man vil have gode muligheder for at kunne bruge den andre steder end i Danmark, siger han.

Det tre uger lange ophold, var arrangeret af Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Metal og arbejdsgiverorganisationen Arbejdsgiverne, der kører et fælles projekt, hvor de støtter uddannelsen af nepalesiske VVS’ere. Det projekt ville Malthe Lyth Jensen hellere end gerne deltage i – ikke bare fordi, der blev lokket med en spændende rejse, men også fordi, han interesserer sig for alle aspekter af VVS-faget – inklusive de lidt ældre metoder, som de nepalesiske svende anvendte.

– I Danmark kommer der hele tiden ny teknologi inden for vores fag, og det er fantastisk, men der kan altså godt være nogle gamle dyder, man med fordel kan holde fast i, mener han.

Malthe Lyth Jensen har aldrig selv været i tvivl om, at han ville være VVS’er. For det er hans far også, og gennem årene har han været med ham på arbejde og oplevet, at både det tekniske arbejde og kundekontakten tiltrak ham. Og da han begyndte på uddannelsen, blev han ikke skuffet.

– Jeg er vild med, at det veksler mellem skole og praktik, så man ikke bare skal sidde stille hele tiden. Undervisningen i alt fra matematik og engelsk til teknikken bag gulvvarmeanlæg og solvarmesystemer er spændende, fordi man hele tiden får bygget flere lag på sin viden, og så kan man komme ud i virkeligheden og mærke, at man er blevet bedre, fortæller Malthe Lyth Jensen, der gerne vil arbejde som VVS’er i nogle år, når han er blevet færdiguddannet. Derefter vil han muligvis læse videre til energiteknolog eller måske starte sin egen virksomhed. 

Fakta

Fakta

VVS-energiuddannelsen varer typisk 4 år, afhængigt af hvilket speciale, der vælges. Uddannelsen veksler mellem teoretisk undervisning på en erhvervsskole og praktik i en virksomhed. Som VVS-energilærling får man løn under hele uddannelsen.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler